HISTORIA E: Florian KRASNIQI

"M’u deshën pesëmbëdhjetë vjet për të mbetur shtatzënë"

Katër muaj më parë, Floriani (3) ishte mirë me shëndet. Ai ndaloi së ecuri, vjellte dhe i dilte gjak nga hunda e tij. Prindërit e tij e dërguan atë në spitalin lokal në Gjakovë, në afërsi të qytetit të tyre. Mjeku menjëherë e pa se kishte diçka serioze që nuk shkonte me Florianin dhe u tha se ai duhet të shkojë në spital në Prishtinë. Pas disa testeve, ai u diagnostifikua me leukemi.

 

"Është në duart e Zotit", thotë nëna e tij Elizabeta (28). Ajo qan. 'Ka shumë mjekë dhe infermiere të mirë këtu; Unë shpresoj se ata mund ta ndihmojnë atë". Për prindërit e tij sëmundja është katastrofike. Është e vështirë për të gjetur punë si jevgj. Ata mezi fitojnë ndonjë para dhe janë të varur nga qeveria dhe bujaria e të tjerëve. Edhe pse burri i saj punon aq sa mundet, jeta është e shtrenjtë. Vetëm shpenzimet e udhëtimit nga shtëpia për në Prishtinë janë të konsiderueshme. Është një bekim për ata që Kujdesi për Fëmijët e Kosovës mbulon shpenzimet për trajtim dhe mjekim.

 

"Unë shpresoj është vullneti i Perëndisë që ai të bëhet mirë", thotë ajo. Elizabeta ishte e martuar për pesëmbëdhjetë vjet para se të mbetej shtatzënë. Nuk kishte asgjë më shumë që donte se Florianin tani ai ishte i sëmurë për vdekje. "Unë shpresoj se Perëndia do të lejojë atë të jetojë." Vetëm dy muaj pas lindjes së tij ajo mbeti shtatzënë përsëri. Lotët i rrjedhën kur tregoi se fqinjët kujdesen për djalin e vogël gjatë ditës.

Floriani dhe Elizabeta tashmë janë në spital për gati tre muaj e gjysmë. Ndonjëherë ajo merr autobusin për në shtëpi - një udhëtim prej mbi një orë e gjysmë - por vetëm kur Floriani është i lejuar për të ardhur. Fatmirësisht, ai nuk është në dhimbje më, edhe pse ai është i lodhur nga terapia. Ajo nuk e di nëse ai do të shërohet, por ai duket të jetë bërë më mirë. Ai është në fillim të trajtimit dhe ata do të duhet të kthehen shumë herë. Burri i saj është duke punuar shumë për të mbuluar të gjitha shpenzimet shtesë.

 

Pas kësaj bisede, ata do të shkojnë në shtëpi me autobus, për t'u kthyer në një javë. Ata qëndrojnë në spital me javë. 'Unë duhet t’i them lamtumirë djalit tim më të ri çdo herë. Ndihem fajtore se unë i jap kaq pak vëmendje,
ai është ende aq i vogël '. Ajo fshin lotët nga fytyra e saj. 'Kur ne jemi të gjithë në shtëpi përsëri, ne jemi të lumtur. Floriani gëzohet shumë kur sheh vëllanë e tij të vogël përsëri, ai e përqafon atë gjatë gjithë kohës’.

Care for Kosovo Kids

Postbus 42

3850 AA Ermelo

SPONSORËT

TBWA/Neboko Amsterdam VU Medisch McDonald's Ermelo Communiq media, ontwerp & retail Prinses Maxima fonds
Reinhold Keller DHL worldwide express
Sterck design Van Oers accountancy & advies

Çdo qindarkë është e mirëpritur

Çdo qindarkë është e mirëpritur

 

14 01 00 00 00 39 41 93, Rr. Migjeni nr. 1, Prishtinë