Pse CfKK bën atë që bën

‘Fëmijët në Kosovë duhet të kenë një mundësi, si të gjithë fëmijët në botë. Më të rrezikuarit meritojnë mbështetjen tonë; Unë kam respektin më të madh për ata që ndihmojnë të tjerët.’

Majlinda Kelmendi, ambasadore e CfKK-së.Si xhudiste ajo ishte kosovarja e parë që fitoi një medalje të artë olimpike në vitin 2016 në Rio de Janeiro.

Shëndetësia në Kosovë

Deri në vitin 2013, personeli mjekësor i departamentit të onkologjisë pediatrike të QKUK-së në Prishtinë ishte në gjendje të diagnostikonte lloje të ndryshme të kancerit, por mjekët nuk ishin në gjendje të trajtonin fëmijët që vuanin nga kanceri për shkak të mungesës së barnave dhe nevojave të tjera themelore. Shumë fëmijë humbën jetën nga kanceri për të cilin trajtimi ekzistonte.

Kosovarët me gjendje të mirë financiare ishin dhe janë në gjendje të përballojnë të shkojnë në klinika private dhe të paguajnë vetë për diagnozën dhe mjekimin ose të shkojnë jashtë vendit në kërkim të një zgjidhjeje. Prindërit pa mjete të mjaftueshme financiare nuk i kanë këto mundësi.
Se një tragjedi e tillë ndodhi në Evropë – vetëm disa orë me aeroplan nga Holanda – ishte motivi kryesor për themelimin e fondacionit Holandezo-Kosovar Care for Kosovo Kids (CfKK). Që nga viti 2013, çdo vit përafërsisht 50 fëmijë kosovarë që vuajnë nga kanceri kanë marrë trajtim më të avancuar në departamentin e Onkologjisë Pediatrike të Qendrës Klinike Universitare në Prishtinë. Prej 10 vitesh, CfKK ka mbuluar shpenzimet e barnave të tyre.

Falë Gertjan Kaspers, Profesor i onkologjisë pediatrike dhe Ambasadorit të CfKK, onkologët pediatrik të Qendrës Princesha Máxima në Holandë – spitalit më të madh të dedikuar për onkologji pediatrike në Evropë – dhe departamenti i onkologjisë pediatrike të QKUK-së në Prishtinë tani bashkëpunojnë ngushtë. Mjekët që punojnë në QKUK mbështeten me diagnostifikim, trajtim dhe kanë qasje në bazën e njohurive të Qendrës Princess Máxima.

Kjo mbështetje është e nevojshme sepse kujdesi shëndetësor në Kosovë përballet me disa probleme si rezultat i mungesës së barnave, mungesës së profesionistëve mjekësorë dhe mjekëve që shkojnë jashtë vendit në kërkim të kushteve më të mira të punës dhe pagave më të mira.

Qasja në kujdesin e duhur shëndetësor është e drejtë themelore e njeriut. Për fat të keq, qeveritë e njëpasnjëshme kosovare ende nuk kanë qenë në gjendje të krijojnë një sistem të kujdesit shëndetësor që, krahas të qenit i një cilësie të lartë, është i arritshëm dhe i përshtatshëm për popullatën.

Sistemi i kujdesit shëndetësor të Kosovës përbëhet nga një sistem referimi primar, sekondar dhe terciar. Kujdesi parësor përbëhet nga trembëdhjetë qendra për mjekët e përgjithshëm dhe njësitë shëndetësore ambulatore. Kujdesi sekondar është i decentralizuar dhe zhvillohet në tetë spitale rajonale. Qendra Klinike Universitare e Kosovës (QKUK) ofron kujdes shëndetësor përmes dymbëdhjetë klinikave në Prishtinë. Ky spital është qendra më e rëndësishme për kujdesin terciar dhe ofron shërbime të specializuara mjekësore. Është e vetmja qendër ku mund të pranohen dhe trajtohen fëmijët që vuajnë nga kanceri.

Për Kosovën

Kosova është një vend i ri, i vogël evropian në Ballkan. Që kur fitoi pavarësinë, është punuar shumë për krijimin e të gjitha organizatave, shërbimeve dhe kujdesit shëndetësor që i duhen vendit. Ka ende shumë punë për tu bërë, dhe aktualisht është e mundur vetëm me ndihmë të huaj. Tani për tani, Kosova ka nevojë për një mbështetje të tillë. Papunësia është e lartë, paga mesatare është e ulët dhe, për sa i përket kujdesit shëndetësor, vendi ka ende shumë punë për të bërë. Kosova ka më shumë se 1.8 milion banorë, shumica e të cilëve janë shqiptarë. Më shumë se gjysma e popullsisë vlerësohet të jetë nën moshën 25 vjeç. Vendi është afërsisht një e katërta e madhësisë së Hollandës.

Shpëtoni jetën e fëmijëve kosovarë!